80-luvun kestohitti Mörköooppera tulee taas

Kuvassa Leena Rapola, Heikki Sankari, Sanna Majuri, Marjut Toivanen, Sofia Hilli ja Sari Haapamäki. Kuva © Tom Röllich

Marjatta Pokelan (1925-2002) rakastettu Mörköooppera toteutetaan uutena, raikkaana sovituksena Helsingin Kaupunginteatterin pienelle näyttämölle. Kaikille 80-luvulla eläneille tuttuakin tutumpi ”Mörkö se lähti piiriin” ja muut yli sukupolvien kantavat Mörköoopperan hitit soivat Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 22. maaliskuuta alkaen.

Marjatta Pokelan kirjoittaman ja säveltämän klassikon ovat näyttämölle sovittaneet dramaturgi Merja Turunen ja näytelmän ohjaaja Kimmo Virtanen.

Mörköoopperan tarina kulkee sanattomasti, musiikkia, laulua ja liikettä käyttäen. Esitys nojaa Mörköooppera-levyn klassisiin lauluihin, joiden uusissa sovituksissa kuullaan vaikutteita niin koneellisesta pop-musiikista kuin kansanmusiikistakin musiikin alkuperäisiä juuria unohtamatta. Jättiomenasta kaivautuva musiikkimato vastaa näyttämöllä yksin musiikin toteuttamisesta. Hänen pääinstrumenttinaan on kantele, mutta hetkittäin kuulostaa taianomaisesti siltä, kuin lavalla olisi iso orkesteri, Kimmo Virtanen sanoo.

Musiikin uusista sovituksista vastaa multi-instrumentalisti Lauri Schreck, joka myös toteuttaa musiikin esityksissä. Slapstickistä ja mykkäfilmeistä ammentavan liikemaailman koko perheen fantasiasatuun on suunnitellut koreografi Jyrki Karttunen. Pääroolissa, itse Mörkönä nähdään  Sanna Majuri. Muissa rooleissa esiintyvät Sari Haapamäki, Sofia Hilli, Tiina Peltonen, Leena Rapola, Heikki Sankari ja Marjut Toivanen.

Hauskojen hahmojen, vauhdikkaan tanssin ja mukaansa tempaavan musiikin ja laulun siivittämä huikea seikkailu sopii kaikille neljä vuotta täyttäneille.

Mörköoopperan ensi-ilta 22.3. Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä