Compañía Kaari & Roni Martinin Anna Karenina ensi-iltaan

Compañía Kaari & Roni Martin – Anna Karenina
Kuva: Janne Mikkilä

Compañía Kaari & Roni Martinin Tolstoin klassikkoromaaniin pohjautuva ensi-iltateos Anna Karenina nähdään Helsingissä Cirkon Maneesisalissa 22.3.–2.4. Ryhmän tulkinnassa rikotaan näyttämötaiteen konventioita muun muassa istuttamalla yleisö samaan pöytään esiintyjien kanssa. Annan aviomiehenä kreivi Kareninina nähdään pitkästä aikaa tanssiroolin tekevä Jorma Uotinen.

Teoksen keskiöön on valittu Anna Kareninan, kreivi Vronskin ja kreivi Kareninin kolmiodraama. Samalla ajaton teos kommentoi nykymaailman tapahtumia.

Niin Anna kuin hänen rakastajansa Vronskikin pakenevat Tolstoin teoksessa rakkauteen. Anna on valmis nousemaan vaikka koko maailmaa vastaan rakkautensa puolesta, mutta rakkaus ei anna hänelle elämää, vaan vaatii sen, dramaturgi Atro Kahiluoto kuvailee.

Teos tutkii samalla sitä, mihin kaikkeen ihminen pakenee. Anna Kareninan maailmassa elettiin veitsen terällä: maailma oli menossa kiihtyvällä vauhdilla kohti vallankumousta ja ensimmäistä maailmansotaa. Historia toistaa itseään ja esityksen lähtöasetelman mukaista viimeistä illallista syödään koko ajan. Tuomiopäivän kello on lähempänä keskiyötä kuin ikinä, mutta ihminen valitsee eskapismin ja uppoavan laivan orkesteri soittaa viimeiseen asti, sanoo ryhmän toinen taiteellinen johtaja, koreografi Kaari Martin.

Anna Kareninan ja kreivi Vronskin roolissa nähdään ryhmän espanjalaiset luottotanssijat Mariana Collado ja Carlos Chamorro. Kreivi Kareninin roolissa on Jorma Uotinen.

Mariana ja Carlos ovat valtavan monipuolisia tulkitsijoita ja vahvoja lavapersoonia, jotka heittäytyvät näyttämön tilanteisiin takki auki. Kreivin rooliin tuli löytää kaksikolle tarpeeksi kova vastustaja, jotta kaikki kolme päähahmoa pystyvät laittamaan toisilleen kampoihin. Vain Jorma Uotisen kaltainen kokenut ja ainutlaatuinen taiteilija voi täyttää ne saappaat, Martin luonnehtii.

Roni Martinin kutakin teosta varten säveltämällä musiikilla on merkittävä rooli ryhmän ilmaisussa. Anna Kareninan musiikissa flamenco, Tom Waits -vaikutteet ja brechtiläiset kaiut yhdistyvät hypnoottiseksi kokonaisuudeksi joka yhdessä esiintyjien kanssa kuljettaa katsojat ryhmän teoksille leimalliseen, nyrjähtäneeseen maailmaan.

Anna Karenina Cirko, Suvilahti 22.3–2.4.