Harvoin nähtyjä teoksia Taidehallissa

Leena Luostarinen, Myrkkykukka II, 1986. Sammon kokoelma. Kuva: Rauno Träskelin

Helsingin Taidehallissa 25. marraskuuta avautunut Kurkistus Sammon kokoelmaan -näyttely esittelee suomalaisen taiteen harvoin nähtyjä helmiä kultakaudelta modernismiin.

Finanssikonserni Sammon kokoelmasta koottu näyttely on tuore silmäys tuttujen taiteilijoiden tuotantoon: näyttelyssä nähdään harvoin esillä olleita teoksia nimekkäiltä taiteilijoilta Akseli Gallen-Kallelasta Helene Schjerfbeckiin, Juhana Blomstedtista Leena Luostariseen.

Kattava kokoelma pitää sisällään noin 1000 teosta, joista näyttelyn kuraattorina toimiva taidehistorioitsija Tuula Karjalainen on koonnut yli sadan teoksen katsauksen kotimaisen taiteen tarinaan 1820-luvulta 1990-luvulle.

”Näyttely on jännittävä näkymä suomalaisen taiteen aikakausiin. Sammon kokoelmaan kuuluu valtavan hienoja teoksia, joista monet ovat olleet esillä vain harvoin, jos koskaan. Nimekkäiltä taiteilijoita nähdään myös vähemmän tuttuja varhaisvaiheen teoksia”, Karjalainen kertoo.

Kokoelmassa on useita teoksia Suomen taiteen kultakaudelta, kuten Taidehallissa nähtävät Gallen-Kallelan maalaama Professori E.R. Neoviuksen perhemuotokuva ja Pekka Halosen maalaismaisemat. Näyttely tarjoaa myös runsaan katsauksen 1960–80 -lukujen töihin. Etenkin konkretisteja nähdään laajasti, Sam Vannista Lars-Gunnar Nordströmiin. Leena Luostarisen, Cris af Enehielmin, Marjatta Tapiolan ja Inari Krohnin teokset muistuttavat voimallaan ajasta jolloin nuoret naiset astuivat näyttävästi esille suomalaisen taidemaailman kärkeen. Maalausten lisäksi esillä on veistoksia ja grafiikkaa, kuten Simo Hannulan ja Pentti Lumikankaan töitä.

Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Taiteen henki Helsingin Taidehallissa 25.11.–31.12.