Heikki Willamon näyttely Raumalla

Kuva. Heikki Willamo

Rauman taidemuseossa avautuu 17. maaliskuuta tunnetun suomalaisen valokuvataiteilijan Heikki Willamon kutsunäyttelyn Myyttinen matka. Heikki Willamo (s. 1952) on työskennellyt luonnonvalokuvaajana vuodesta 1982. Hänet tunnetaan laajalti myös kirjailijana ja toimittajana, jonka filosofiset mietteet ovat jo pitkään kuljettaneet kaupunkisuomalaisia pohjoisen luonnon äärelle miettimään sen ainutkertaisuutta ja haavoittuvuuttakin.

Näyttelyä varten Heikki Willamo on usean vuoden ajan kuvannut eläimiä ja maisemia Suomessa ja Pohjois-Norjassa. Vanhan metsäluonnon elämä ja tunnelma sekä myytit muinaisten kuvien takana ovat kiehtoneet Heikki Willamoa jo useita vuosikymmeniä.

Willamon ominaisuus tuoda esiin pelkistynyt kauneus nostaa hänen luontokuvauksensa taiteen piiriin ja kiinnittää hänet taiteen historian tulkintoihin, esihistoriallisista ajoista nykypäivään. Willamo liittääkin itsensä eläinkuvien tekijöiden vuosituhantiseen ketjuun etsiytymällä kuvan tuottamisen alkulähteille niihin sisäisiin näkyihin, jotka kumpuavat myyteistä ja tarinoista, ilmestyksistä, unikuvista ja uskomuksista, joissa eläimillä on toisenlaisia merkityksiä. Inspiraation lähteinä ovat toimineet Lounais-Euroopan luolataide sekä Pohjois-Norjan ja Suomen esihistoriallinen kalliotaide myyttisine eläimineen, kuten peura, hirvi ja karhu. Konkreettiset kuvausmatkat ovat ulottuneet Karjalohjalta Norjan Varankiin Jäämeren äärelle.

Näyttelyssä on on esillä myös Perttu Saksan elokuva Eläimen Kuvan (Mouka Filmi 2017, 29min, 16:9, HD). Elokuvan kautta Saksa laajentaa aikaisemminkin käsittelemäänsä eläinteemaa suomalaisen ihmisen ympäristösuhteeseen, hänen suhteeseen metsäänsä ja siihen, miten pohjoinen identiteetti rakentuu maiseman kautta. Poeettinen dokumenttielokuva rakentuu Verneri Pohjolan ja Mika Kallion improvisaatiomusiikin ympärille. Elokuvassa seurataan Heikki Willamon matkaa pohjoiseen luontoon.

Heikki Willamo – Myyttinen matka Rauman taidemuseossa 17.3.–20.5.