Helsinki Clubbing -näyttely Helsingin kaupunginmuseossa

Helsinki Clubbing -näyttely on esillä Helsingin kaupunginmuseossa 9.3.–23.9. Kuva: Maija Astikainen

Helsingin kaupunginmuseossa, Aleksanterinkatu 16, 9. maaliskuuta avautuva Helsinki Clubbing – 30 vuotta savua ja stroboa -näyttely on kunnianosoitus helsinkiläiselle klubikulttuurille ja sen omistautuneille tekijöille. Se esittelee Helsingin klubien klassikoita 1980-luvun lopulta tähän päivään. Tekijöinä on laaja joukko alan pioneereja: DJ:tä, VJ:tä, promoottoreita, toimittajia, graafisia suunnittelijoita ja verkkoammattilaisia. Näyttely toimii myös tapahtumien, kuten bileiden ja workshopien, näyttämönä.

Näyttelyssä esitellään Helsingin klubiklassikoita Bottan Club Berlinistä Kermaan sekä The Circuksesta useisiin 2010-luvun underground-klubeihin. Näyttelyä varten on haastateltu yli sataa promoottoria, tekijää, klubbailijaa ja skenen keskeistä hahmoa. Museokävijät pääsevät eläytymään Helsingin klubikulttuuriin videoiden, valokuvien, julisteiden ja flyereiden sekä luonnollisesti musiikin kautta. Näyttelyn oheistapahtumissa yleisöllä on mahdollisuus muun muassa viettää ambient-yötä museon uumenissa, kuulla VJ-kulttuurin rantautumisesta Suomeen sekä joogata teknon tahtiin.

Projektin puuhamiehinä ovat yli 20 vuotta Helsingissä tapahtumia järjestäneet DJ Orkidea ja Misc Management. DJ Orkidea eli Tapio Hakanen on toiminut DJ:nä vuodesta 1991 lähtien, julkaissut viisi kokopitkää albumia ja soittanut yli 2 000 keikkaa ympäri maailmaa. Misc Managementin perustivat Oded ja Asaf Peled vuonna 1999 Helsingissä. Suomen ensimmäisestä elektroniseen tanssimusiikkiin keskittyvästä DJ-buukkaustoimistosta on kehittynyt monipuolinen tapahtumatuotantoyhtiö, joka tunnetaan joidenkin maamme ikonisimpien klubitapahtumien ja konseptien tuottajana.

Näyttelyä ovat toimittaneet monipuoliset musiikkitoimittajat Juska Wendland, Mikko Mattlar, Kalle Kinnunen, Erkko Lehtinen, Ida Karimaa, Juuso Koponen ja Janne Siironen, jotka ovat keränneet muistoja ja kokemuksia yhteensä yli sadalta DJ:ltä, klubijärkkäriltä ja bailaajalta yli 30 vuoden ajalta. Kuvatoimittaja Iina Esko on käynyt näyttelyä varten läpi tuhansia kuvia, flyereita ja julisteita yli sadalta klubbaajalta, jotka ovat avanneet arkistonsa näyttelyä varten. Näyttelyssä kuvia on esillä noin 1 500.

Helsinki Clubbing – 30 vuotta savua ja stroboa -näyttely Helsingin kaupunginmusessa 9.3.–23.9. Näyttelyyn on vapaa pääsy, kuten kaupunginmuseoon aina.