Oopperaharvinaisuuksia Alminsalissa

Kuva: detalji maalauksesta Valontuojat (2013), Urho Kähkönen

Taite ry ja Avanti! esittävät yhteistyössä Eino Leinon librettoihin sävelletyt Väinö Raition oopperaharvinaisuudet 29.9.–1.10. Kansallisoopperan Alminsalissa teoksessa Neijonnälkä.

Neijonnälässä kuullaan Raition oopperat Väinämöisen kosinta ja Lyydian kuningas, jotka kapellimestari Tuomas Hannikainen on nyt sovittanut Kamariorkesteri Avantille. Oopperat saavat rinnalleen Raition muuta näyttämömusiikkia: groteskin musiikin melodraamaan Kruununhaan siirappitehdas sekä miniatyyrit näytelmään Asaria. Teoksen ohjaa Johanna Freundlich.

Rooleissa ovat mm. sopraanot Annami Hylkilä, Anu Hostikka ja Tanja Kauppinen-Savijoki, mezzosopraano Riikka Rantanen, baritonit Juha Hostikka ja Markus Nieminen sekä tenori Ilkka Hämäläinen. Musiikista vastaa 14-henkinen Avanti!.

Näytelmämusiikkien nuottien pelättiin jo kadonneen, ennen kuin pitkähkön etsinnän jälkeen Tuomas Hannikainen löysi ne Kansalliskirjastosta. Sävellyksiä ei tiettävästi ole kuultu sitten vuosien 1920 ja 1937 ensiesitysten. Asaria esitetään Raition orkestraationa, Kruununhaan siirappitehtaan Hannikainen on orkestroinut säilyneen pianonuotin pohjalta.

Nyt on mahdollisuus kuulla kokonainen konsertillinen lähestulkoon ennen kuulematonta suomalaista huippumusiikkia 1930-luvulta. Olen aivan valtavan innostunut, harvoin pääsee tällaisen aarrearkun ääreen, keroo kapellimestari ja orkestroija Tuomas Hannikainen.

Kansallisooppera on viime vuosina kutsunut oopperaseurueita esiintymään Alminsaliin, jossa on nähty mm. The Fabulous Bäckström Brothersien, Saaristo-oopperan ja Suomalaisen Kamarioopperan vierailut. Myös Kansallisbaletti kutsuu vuosittain vähintään yhden vierailevan tanssiryhmän Alminsaliin esiintymään. Syksyllä 2017 vierailulle on kutsuttu Taite ry:n ja Avantin lisäksi Minna Tervamäki lokakuussa.

Taite ry ja Avanti!: Neijonnälkä 
Suomen Kansallisooppera ja -baletti, Alminsali, 
ensi-ilta 29.9.–1.10.