Pekka Kauhasen ja Ola Kolehmaisen teoksia HAMissa

Ola Kolehmaisen uusien teoksien aiheina ovat kristillinen ja juutalainen arkkitehtuuri synagogineen, kirkkoineen ja katedraaleineen. Kuvassa Ola Kolehmaisen valokuva San Pietro (2017). Kuva: © Ola Kolehmainen

Itsenäisyyspäivänä, 6.12. avautuu Helsingissä HAMissa kuvanveistäjä Pekka Kauhasen sekä valokuvataiteilija Ola Kolehmaisen näyttelyt. Suomalaisen kuvanveistotaiteen omaleimaisena edustajana Pekka Kauhanen (s.1954) on tuonut jo vuosikymmenien ajan nähtävillemme erilaisten hahmojen kavalkadin. Abstraktista yhä esittävämpään muotoon kasvaneet veistokset asettuvat HAMin näyttelyssä kulkueeseen tai ottavat itselleen avaramman tilan. Esillä on 26 Kauhasen teosta lähinnä 2000-luvulta, painottuen hänen aivan viime vuosien tuotantoonsa.

Pekka Kauhanen on suunnitellut useita julkisia taideteoksia eri puolille Suomea. Hänen käsialaansa on myös Talvisodan kansallinen muistomerkki, joka julkistettiin Helsingin Kasarmitorilla 30.11.2017. Näyttelyssä nähtävässä Reima Kekäläisen ohjaamassa dokumentissa seurataan yli kolmen vuoden ajan Kauhasen työskentelyä ja muistomerkin valmistumiseen liittyviä eri vaiheita. Esillä on myös teoksen kipsimalli. Muistomerkki on liitetty osaksi HAMin julkisen taiteen kokoelmaa.

Ola Kolehmaisen (s. 1964) valokuvasarja Pyhiä tiloja sai alkunsa hänen kuvatessaan Istanbulissa arkkitehti Mimar Sinanin (n.1490-1588) suunnittelemia moskeijoita. Aihe innosti kuvaamaan muitakin Euroopan pyhiä rakennuksia. Kuvat satoja vuosia vanhoista kirkoista, synagogista ja moskeijoista muistuttavat edustamiensa uskontojen risteävästä historiasta. Pyhiä tiloja on matka tilaan, aikaan ja valoon. Se koostuu 28 teoksesta, joista 19 on esillä ensimmäistä kertaa.

Pyhiä tiloja on kokonaistaideteos, jossa seinillä ja niiden luomilla tiloilla on oleellinen osa. Näyttelyarkkitehtuuri ja värisuunnitelma ovat Berliinissä työskentelevien arkkitehtien Matthias Sauerbruchin ja Louisa Huttonin käsialaa. Näyttelyn yhteydessä kuullaan säveltäjä Petros Paukkusen (s. 1990) spatiaalinen ääni-installaatio Heavenscape – Architecture of Infinity, joka perustuu äänen kosketeltavuuteen ja fyysisyyteen. Teoksen inspiraation lähteenä on kirkkomusiikki, joka sijoittuu samoille aikakausille Kolehmaisen teoksissa kuvattujen historiallisten monumenttien kanssa.

Pekka Kauhanen ja Ola Kolehmainen – Pyhiä tiloja / HAM Helsingin taidemuseo 6.12.2017- 4.3.2018