Pekka Laihon Ylpeys Teatteri Jurkassa

Kuva: Joni Helminen

Mittavan uran niin teatterissa kuin kameroiden edessä tehnyt Pekka Laiho muistetaan viime vuosilta Albert Camus’n Putoamisesta (Teatteri Jurkka, 2015) sekä Pasi Lampelan Kenraalista ja Casanovasta (HKT, 2016). Nyt Laiho on kirjoittanut luihin ja ytimiin menevän yhden miehen näytelmän Veikko Antero Lajusenniemen matkasta läpi koko sodanjälkeisen Suomen. Teatteri Jurkan kevätkauden kolmas ensi-ilta, Pekka Laihon kirjoittama Ylpeys saa ensi-iltansa 14. huhtikuuta Pasi Lampelan ohjaamana.

Mitä tapahtuu, kun mies, jonka elämästä ei ole puuttunut huippuhetkiä eikä katastrofeja, joutuu 75-vuotiaana viimeistä kertaa toden teolla tekemään tiliä itsensä, tekemisensä ja tekemättä jättämistensä kanssa? Miten kalliisti voi joutua maksamaan siitä, ettei ole myöntänyt todellisia tunteitaan, edes itselleen?

Ylpeyden tematiikka liippaa välillä ihan huikean läheltä omaa elämääni ollen kuitenkin siitä samanaikaisesti yhtä kaukana kuin yö päivästä. Olen sekä sulkenut historiani sadun viitan alle että paljastanut sisimmästäni paljon, toukokuussa 75 vuotta täyttävä Laiho sanoo.

Niiden 53 vuoden aikana, jotka olen näyttelijänä toiminut, on Jurkan näyttämö aina ollut kaikista paras ja rakkain, hän jatkaa.

Ylpeys nähdään Teatteri Jurkassa yhdeksän kertaa, minkä jälkeen se jatkaa kiertueohjelmistossa.

Ylpeys ensi-ilta 14.4. Teatteri Jurkassa