Suomalaisen kansallispuvun tarina Jyväskylässä

Keski-Pohjanmaan naisen, Jääsken alueen miehen ja Jääsken naisen kansallispuvut. Copyright: Suomen kansallispukukeskus, Studio Varjo

Suomalainen kansallispuku syntyi itsenäistymispyrkimysten aikaan symboloimaan suomalaisuutta ja vahvistamaan suomalaista identiteettiä samaan tapaan kuin kansallishymni ja Suomen lippukin. Suomen käsityön museon suursatsaus Suomen juhlavuodelle on Suomalainen kansallispuku -näyttely, joka kutoo värikästä tarinaa suomalaisesta kansallispuvusta, sen historiasta ja nykypäivästä.

Museon kerroksissa keskitytään eri teemoihin kansallispukujen maailmassa. Suomi-seinän kuvakoosteissa pohditaan suomalaisuutta monesta näkökulmasta ja näyttelyvieras voi kuvauttaa itsensä kansallispukuisen nuken kanssa maitolaituriin nojaillen tai istahtaa Suomi-pukuisen miehen viereen. Näyttelyn kartat ja aikajana helpottavat näyttelyssä olevien yli 50 puvun, eri pukualueiden ja niiden ominaispiirteiden ymmärtämistä. Kansallispukujen valmistustekniikoihin pääsee tutustumaan videoiden, työpiirustusten ja valmiiden puvun osien avulla. Perheen pienimmille on koottu esille kansallispukuihin puettuja nukkeja.

Kansallispuvut ovat pukuhistorian asiantuntijoiden nykykäyttöön kokoamia uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista 1700- ja 1800-luvuilta. Puvut perustuvat alueensa ja aikakautensa tyypillisiin kansan pukeutumistapoihin ja niiden kokoamisen periaatteet ovat vaihdelleet vuosien aikana. Tänä päivänä Suomessa on nelisensataa erilaista kansallispukumallia, joista Suomen ruotsinkieliseltä alueelta noin puolet. Suomen käsityön museon yhteydessä toimiva Suomen kansallispukukeskus vastaa paitsi tämän pukuhistorian tallentamisesta ja esittelemisestä, myös kansallispukujen tarkistuksista ja uusien pukujen kokoamisesta yhdessä asiantuntijoista koostuvan Kansallispukuraadin kanssa.

Suomen kansallispuku -näyttelyn suojelijana on presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio, ja näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia.

Suomalainen kansallispuku –näyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 20.5.–3.12.