Värien syleilyä ja ALLES PALLES FALLES Tampereen taidemuseossa

Jyrki Siukonen: Tee ja pulla virvelirummulla, 1979/2017.

Tampereen taidemuseossa avautuu kaksi näyttelyä 17. maaliskuuta. Kahdessa ylimmässä kerroksessa on esillä taidemaalari Anita Snellmanin (1924–2006) värikäs ja elämäniloinen retrospektiivinen näyttely Värin syleilyssä. Värien käytön ja sommittelun virtuoosimaisuus on tärkeimpiä piirteitä Snellmanin taiteilijantyössä. Värin syleilyssä -näyttely käsittää Snellmanin uran parhaimmistoa 1940-luvulta 1990-luvulle. Kaikkiaan mukana on lähes 120 teosta varhaiskauden pienikokoisista maalauksista aina viimeisten vuosikymmenten monumentaalisiin triptyykkeihin saakka.

Jyrki Siukosen (s. 1959 Tampere) näyttely ALLES PALLES FALLES Taidemuseon alakerrassa esittelee veistoksia ja kolmiulotteisia installaatioita vuosilta 1990–2018. Kokonaisuus on outo ja lyyrinen yhdistelmä havaintoja maailmasta ja muistoja maailman havaitsemisesta. Näyttely painottuu uusiin teoksiin, joiden alkuideat saattavat löytyä vuosikymmenten takaisista luonnoksista. Siukonen on tuonut paikalle mm. pienoisjunan (Sillan kuvaus, 2017) ja lentokonepotkurin (Pikku apulainen 2009–2018). Salin korkeimmassa kohdassa kohoaa Vapaudenpatsas (2018), joka muistuttaa Viktor Janssonin teosta Tampereen Hämeenpuistossa.

Taiteilijana Siukonen rakentaa ja kokoaa teoksia, mutta myös purkaa niitä ja kierrättää materiaalejaan. Näyttelynä ALLES PALLES FALLES on Siukosen mukaan ”eteenpäin kaatuva välisumma, jossa vanhasta nyrjähtää esiin uutta”. Aikana, jolloin taiteelta toivotaan terveysvaikutuksia ja yrittämisen eetosta, Siukonen kääntyy kohti taiteen itsemääräävää luontoa ja nonsenssia. Taiteen tekeminen on itsessään taiteen olemassaolon perusta. ALLES PALLES FALLES on näyttely, jonka nimen Siukonen on kuullut unessa. Teokset hän on kertomansa mukaan tehnyt kuitenkin valveilla. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja nimeltä Muuttuva taideilija.

Värin syleilyssä – Anita Snellman ja Jyrki Siukonen – ALLES PALLES FALLES Tampereen taidemuseossa 17.3.–20.5.