Keskipisteenä nainen

Kuvassa Heidi Naakka. Kuva © Marko Mäkinen

Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn syksyn ensi-ilta, Huonosti vartioitu tyttö (La fille mal gardée, 1789) on ranskalaisesta balettiklassikosta inspiraationsa saanut koreografi Jyrki Karttusen ehdotus moderniksi baletiksi. Ensi-iltansa teos saa 10. lokakuuta pienellä näyttämöllä.

Jyrki Karttusen versiossa Huonosti vartioitu tyttö -alkuperäisbaletin rooleista on jäljellä vain tähtitanssija. Kaikki miesroolit on poistettu, ja miehet on muutettu yksisarvisiksi fantasiaolennoiksi. Myös musiikki on yhtä kappaletta lukuun ottamatta kokonaan uutta, Aleksi Sauran teosta varten säveltämää musiikkia.

Tapahtumapaikkana on vuoristossa sijaitseva bensa-asema. Päähenkilö, huonosti vartioitu tyttö, on balettiperinteen mukainen lumottu nainen, joka mielikuvituksensa yksisarvisten ja huoltoaseman huonojen sähkölinjojen ansiosta vapautuu lumouksestaan ja arjestaan syrjäseudun huoltamoyrittäjänä.

Vakavammin ottaen päähenkilö painii kiltteyden ja kunnollisuuden kysymysten kanssa. Tärkeintä juonessa ei ole se mitä siinä tapahtuu, vaan se mitä tapahtuu rakastettavan epäjohdonmukaisen matkan varrella, Jyrki Karttunen kuvailee.

Koreografin inspiraationa on toiminut myös Helsinki Dance Companyn pitkäaikainen (2006-) tanssija Heidi Naakka, joka tekee nyt ensimmäisen suuren pääroolinsa. Teoksen tanssista vastaavat Naakan lisäksi Jyrki Karttunen, Jyrki Kasper, Mikko Paloniemi ja Johannes Purovaara.

Huonosti vartioitu tyttö -esityksen suositusikä on 15-vuotiaasta ylöspäin.

Huonosti vartioitu tyttö -ensi-ilta 10.10.https://hkt.fi/ Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä (Eläintarhantie 5)