50-luvun tunteita ja tunnelmia

Kuvassa. Anna Andersson (Kirsti) ja Jussi Virkki (Kölvi). Kuva: PICTUNER Oy

Lappeenrannan kaupunginteatterin syyskauden avaavan Reino Helismaan ja Toivo Kärjen Suutarin tyttären pihalla -kansannäytelmän tapahtumat sijoittuvat maaseudulla sijaitsevaan saidan suutarin Asarias Kitusen taloon. Kitunen tekee suutarin töitä ja pitää talossaan samalla myös täysihoitolaa. Hänen tyttärellään Kirstillä riittää kosijoita ja rakkautta on ilmassa. Samaan aikaan toinen toistaan kummallisemmat hahmot häärivät mukana tarinassa. Lopussa lukuisia sotkuja päädytään selvittämään syyskäräjille ankaran tuomarin eteen.

Näytelmän ohjaavan teatterinjohtaja Timo Sokuran mukaan luvassa on kevyt, laulunsekainen ja kesäteatterihenkinen esitys.

Suutarin tyttären pihalla valikoitui ohjelmistoon lukuisista näytelmistä. Teksti ei ole kovin syväluotaava vaan keveä, mutta ihastuin ohjelmistoa miettiessäni heti tämän näytelmän sisältämään säpinään. Mukana on huulenheittoa teatterinkin tekemisestä, musiikkia, laulua ja tietynlaista teatterileikkimäisyyttä.

Reino Helismaan käsikirjoittama näytelmä huokuu 50-luvun tunteita ja tunnelmia. Toivo Kärjen säveltämää musiikkia, jota suurella näyttämöllä säestää kolmihenkinen orkesteri. Sokura ja muu työryhmä ovat kuitenkin sovittaneet tekstiä ja muita elementtejä jossain määrin nykypäivään. Esityksessä kuullaan livemusiikkia lauluineen orkesterin säestämänä. Orkesterin kapellimestarina toimii Jani Pola, joka on sovittanut näytelmän pianonuotit kolmihenkiselle orkesterille.

Suutarin tyttären pihalla ensi-ilta Lappeenrannan  kaupunginteatterissa 8.9.