Ahti ja Maija Lavosen taidetta Didrichsenille

Maija Lavonen, Taivas itkee, 2017, valokuitu, akryylilevy, 110 x 110 x 15 cm. Yksityiskokoelma. Kuva: Rauno Träskelin

Ahti ja Maija Lavosen näyttely kokoaa samaan näyttelytilaan Didrichsenin taidemuseossa kahden itsenäisen, eri medioiden taiteilijoiden tuotantoa eri aikakausilta. Esillä on Ahti Lavosen informalistisia maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa 1950- ja 60-luvuilta sekä Maija Lavosen kokeilevaa tekstiilitaidetta myöhemmiltä vuosikymmeniltä, mm. ryijyjä ja valokuitutekniikalla toteutettuja töitä. Maija Lavosen viimeisimmät teokset ovat vuosilta 2016–2017.

Ahti Lavonen (1928–1970) oli Suomen maalaustaiteen 1960-luvun keskeisiä hahmoja – rohkea kokeilija ja osallistuva toimija, joka aktiivisesti seurasi sekä kansainvälistä että suomalaista taidekenttää eikä vierastanut omaksumansa avaamista julkisuudessa. Lavosen kansainvälisyys ja tyypillinen materiaali-ilmaisu erottivat hänet ajan muista suomalaisista modernisteista.

Maija Lavosen (1931–) taiteilijanuran lähtökohdat ovat tekstiilitaiteen materiaalitietoisuudessa ja käsityöläisyydessä. Opiskelu, työskentely, näyttelyt ja tilaustyöt muodostavat toisiinsa liittyvän ketjun, joka ulottuu jo kuudelle vuosikymmenelle. Maija Lavosen materiaali- ja tekniikkavalinnoille on tyypillistä ennakkoluuloton tekstiilitaiteen uudelleenajattelu sekä teoksen kontekstin hyvä ymmärtäminen. Ilmaisultaan pelkistettyjen teosten aiheet liittyvät pohjimmiltaan luontoon.

Näyttelyn lähtökohtana on taiteilijapariskunnan yhteinen taidekäsitys: kiinnostus tilaan, materiaaliin, tunnelmaan ja henkisyyteen. Näyttelyssä nähdään Ahti Lavoselta maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Maija Lavoselta on esillä mm. ryijyjä, valokuituteoksia ja kirkkotekstiileitä. Lisäksi näyttelyssä on esillä Ahti Lavosen Kustannusosakeyhtiö Otavalle suunnittelemia kirjankansikuvituksia.

Taiteilijapariskunnan ensimmäisestä, Kemissä vuonna 1959 pidetystä spontaanista yhteisnäyttelystä nähdään myös kaksi akvarellia: Ahti Lavosen Ilta Karasjoella ja Maija Lavosen Näkymä Norjan Russenesissä. Didrichsenin taidemuseon kevään 2018 näyttely onkin siis tavallaan Lavosten toinen yhteisnäyttely. Didrichsenit tutustuivat Ahti Lavoseen vuonna 1965 ja hankkivat häneltä neljä maalausta, joista kolme on esillä näyttelyssä. Näyttelyn työryhmän muodostavat Maija Lavonen ja Didrichsenin taidemuseo.

Ahti ja Maija Lavonen – yhteisiä ajatuksia Didrichsenin taidemuseossa 10.2.–13.5.