Episodimusikaali tästä päivästä

Kuvassa vasemmalta Haza Hajipoori, Saku Mäkelä, Leo Ikhilor, Lisa Nikula, Saara-Elina Partanen, Tuukka Raitala ja Selma Kauppinen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

Turun Kaupunginteatteri Varissuo-musikaali seuraa neljän erilaisen perheen elämää – suuria unelmia ja kipeitä valintoja paikassa, joka voisi löytyä mistä päin Suomea tahansa. ”Lähiö on mielentila”, kuten yhdessä musikaalia varten sävelletyistä kappaleista todetaan. Musikaalin ovat kirjoittaneet suomiräpin pioneeri Paleface ja näytelmäkirjailija Satu Rasila.

Meitä tekijöitä kiinnosti millaisia ovat tavallisten ihmisten arki ja ihmissuhteet otsikoiden takana. Musikaalin toteutustapa on kuitenkin kaikkea muuta kuin arkinen: jatkamme Päänäyttämön näyttävien suurtuotantojen linjalla. Lavalla on 20 näyttelijää ja tanssijaa ja estetiikka ammentaa tämän päivän urbaanista ympäristöstä, Turun Kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki kertoo ohjauksestaan.

Varissuo päättää Kakolan ja Seilin aloittaman Turku-musikaalien sarjan. Se on episodimusikaali, jonka erillisissä tarinoissa on kosketuspintaa sekä nuorille, että näiden vanhemmille.

Musikaalin koreografiasta vastaa Reija Wäre ja sävellyksistä Jori Sjöroos, Tuomo Prättälä ja Jussi Vahvaselkä. Kymmenhenkisen orkesterin kapellimestarina toimii Markus Länne. Musikaalissa kuultavien rap-biisien syntyyn ovat vaikuttaneet säveltäjien ohella Paleface ja tuottajatiimi Recluse Crew.

Varissuo-musikaali tuo Turun Kaupunginteatterin lavalle ennennäkemättömän määrän nuoria tekijöitä. Sen myötä koetaan myös lähivuosina teattereihin eri puolilla maailmaa levinnyttä rap-huumaa.

Räppi ja näyttämötaidehan ovat jo lähtökohtaisesti lähellä toisiaan. Räppäri on ”taimin” eli ajoituksen mestari ja osaa kuljettaa tarinaa. Räppäri osaa myös luoda jännitteitä ja ilmentää draamankaarta, kuin tilansa ottava näyttelijä. Räpin ja teatterin hitsauspisteessä on paljon hedelmällistä maaperää, jonka kaikkia mahdollisuuksia ollaan vasta löytämässä. Varissuossa tämä liitto on viety pidemmälle kuin koskaan aikaisemmin Suomessa, hehkuttaa Paleface, joka on ollut tiiviisti mukana kehittelemässä tarinakulkuja sekä harjoituttamassa näyttelijöitä riimien kanssa.

Varissuo-musikaalin kantaesitys Turun Kaupunginteatterissa 7.9.