Hannu Väisäsen näyttely Turussa

Hannu Väisänen: Runoelma ilman sankaria (yksityiskohta), 2017, öljy kankaalle. Kuva: Turun museokeskus / Isabelle Jan, Studio 8.

Wäinö Aaltosen museossa avautuu 9. helmikuuta suomalaisen kuvataiteen keskeisimpiin hahmoihin kuuluvan Hannu Väisäsen (s. 1951) näyttely Anna Ahmatovan neljä huonetta. Esillä on Väisäsen uusimpia maalauksia, valokuvia, videoita sekä installaatioita.

Näyttelyn keskiössä on venäläisen runoilija Anna Ahmatovan (1889–1966) elämä. Väisänen kuvaa teoksissaan Stalinin kauden Neuvostoliiton väkivaltajärjestelmän silmätikuksi joutuneen Ahmatovan jokapäiväistä ahdinkoa, korostaen sensuurin ja sananvapauden välistä ikuista jännitettä. Vaikka aihe on vaikea, eivät Väisäsen teokset ole kuitenkaan epätoivoisia tai synkkiä vaan niissä korostuu sinnikkyys, selviytyminen ja usko tulevaisuuteen. Painostuksesta, julkaisukiellosta, kotiarestiin eristämisestä ja nälkäkuolemalla uhkaamisesta huolimatta Ahmatova sinnitteli hengissä ystäviensä taloudellisella tuella, ja jatkoi kirjoittamista yli 65 vuoden ajan. Ahmatovan kohtalo on yhä ajankohtainen, sillä kirjailijoita vainotaan yhä tänä päivänä useassa maassa ja meidän itsestäänselvyytenä pitämämme sananvapaus on niin Venäjällä kuin ympäri maailmaa yhä uhattuna.

Kotiarestiin joutuneen Ahmatovan elämä tiivistyi Pietari-Leningradissa Fontankan talona tunnetun Šeremetevin palatsin piharakennukseen, jossa hän asui yhteensä lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Kun neuvostojärjestelmän myötä asunto muutettiin yhteisasunnoksi, Ahmatovan käytössä olleet neljä huonetta vähenivät lopulta yhdeksi – näistä neljästä huoneesta tulee myös tämän näyttelyn nimi. Tästä Fontankan asunnosta rakennetaan WAMin suuren veistossalin täyttävä installaatio, jonka puolestaan täyttää sarja Ahmatovan elämästä ja runoista aiheensa ammentavia Hannu Väisäsen teoksia.

Hannu Väisänen – Anna Ahmatovan neljä huonetta Wäinö Aaltosen museo 9.2.–20.5.

xxx

Hannu Väisänen kutsuu yleisön osallistumaan Muistomerkki-installaatioon

Hyvä ystävä ja hyvä muistin ystävä!
Teen näyttelyn yhteyteen eräänlaisen muistamisen ja muistin installaation. Ja tarvitsen apuasi sen toteuttamiseen. Jos haluat auttaa minua, toimi seuraavasti: Opettele joku teksti ulkoa. Teksti voi olla mikä tahansa; runo, resepti, värssy, sanalasku, loru. Saattaa olla että sinulla on valmiina muistissasi joku ulkoa oppimasi teksti.  Tekstin ei tarvitse olla pitkä. Tärkeintä on, että valitset tekstin itse. Kun olet varma että osaat tekstisi ulkoa, kirjoita tai printtaa se A4- kokoiselle arkille. Polta sitten arkki jossakin turvallisessa paikassa. Katso, että paperiarkki on kokonaan palanut ja tuhkaantunut. Kun tuhka on kylmennyt, hienonna tuhka mahdollisimman tasaiseksi. Kerää tuhka pieneen suljettavaan pussiin. Tuo tuhkapussi WAMiin, jossa museovalvojat siirtävät tuhkat vanhoihin ranskalaisiin säilytysastioihin.

Muistomerkki-installaatiossa ei ole kyse kuolemasta tai vainajasta, vaan se ylistää muistia ja samalla tekee kunniaa Anna Ahmatovalle, jolle omien teosten ulkoa oppiminen oli ainut tapa tallentaa ne tulevaisuuteen. Muistamisen tuhkaa kerätään koko näyttelyn ajan.

Kiitos etukäteen arvokkaasta avustasi,
Hannu Väisänen