Herkkä ja ärhäkkä Jane Eyre

Kuvassa Tuuli Heinonen (Jane Eyre) ja Kajsa Ek. Kuva: Pette Rissanen

Klassikko Jane Eyre – Kotiopettajattaren romaani saa ensi-iltansa Åbo Svenska Teatterissa 13. syyskuuta nyt toteutettuna leikkisällä, hauskalla ja erilaisella tavalla. Näytelmän käsikirjoituksen Charlotte Brontën Jane Eyre-romaanin pohjalta ovat tehneet Anna Azcárate ja Camilla Blomqvist, jotka ovat kirjoittaneet alkuperäisversion Malmöön kaupunginteatteriin. Jane Eyre ei ole pölyinen, vaan siinä on ripaus glitteriä.

Näin Susanna Airaksinen kuvailee näytelmää, jonka hän ohjaa Åbo Svenska Teaterin Päänäyttämölle. Myös visuaalinen puoli, lavastus ja tarpeisto, yllättävät ilollaan. 1800-luvun puvut kulkevat rinta rinnan modernien vaatteiden kanssa, aina kohtauksesta ja tunnelmasta riippuen.
– Lavastuksen täyteläisyys ja surrealistisuus kertovat Jane Eyren sisäisen maailman rikkaudesta ja herkkyydestä, lavastaja ja pukusuunnittelija Pirjo Liiri-Majava kuvailee. Naamiointi ja kampaukset ovat niin ikään osa mielenkiintoa herättävää kokonaisuutta. Naamioinnin on suunnitellut Sabina Segerström ja häntä on innoittanut mm vintage drag queen -tyyli. Näyttämömusiikkia soittaa Kari Mäkiranta, joka on säveltänyt uutta musiikkia ja luonut kokonaisen äänimaiseman.
– Musiikki siis kuljettaa omaa dramaturgiaansa, mutta musikaali tämä ei ole. Jane Eyre on tunteiden vuoristorata, jossa musiikki ja äänet maalaavat päähenkilön intuitiota, Mäkiranta selventää.

Jane Eyre-Kotiopettajataren romaanin ensi-ilta on 13.9.  Åbo Svenska Teaterin Päänäyttämöllä. Esityksessä on suomenkielinen tekstitys.