Koivu ja Tähti sukeltaa suomalaisuuden syövereihin

Koivu ja tähti -näytelmän päärooleissa nähdään taiteilijajuhlaansa tänä syksynä viettävä Jukka Puotila sekä Tiina Weckström. Kuva: Stefan Bremer

Kansallisteatterin Suuren näyttämön syksyn aloittaa Pirkko Saision Kansallisteatterille kirjoittama juhlanäytelmä Koivu ja Tähti. Laura Jäntin ohjaama teos jatkaa siitä, mihin Sakari Topeliuksen klassikkosatu päättyy.

Pirkko Saision uutuusnäytelmä liikkuu kolmessa aikatasossa: ajassa ennen Suomen itsenäisyyttä, itsenäisyyden ajassa ja tulevassa, jossa itsenäisyys saattaa olla vaarassa. Runollinen ja arkipäiväinen, harras ja ilveilevä, kaunis mutta vino teos sekoittaa Suomen historialliset, myyttiset ja modernit kerrostumat ainutlaatuiseksi pyörteeksi.

Kasakat ryöstivät Sakari Topeliuksen isän isoisän Kristoffer Toppeliuksen isovihan aikana ja myivät orjaksi Venäjälle. Sellainen oli monen suomalaisen kohtalo. Tämä Kristoffer Toppelius pääsi karkaamaan ja palasi ensin Suomeen ja pakeni sitten laivalla Tukholmaan. Ja tästä Kristoffer Toppeliuksesta Topelius kirjoitti satunsa Koivu ja tähti. Minua on aina kiinnostanut, mitä tapahtuu tarinan jälkeen. Mitä tapahtui Kristofferille, kun idyllinen jälleennäkeminen oli suoritettu? Ja mitä on tapahtunut niille tuhansille Suomen kristoffereille, jotka ovat palanneet juurilleen nähtyään jo vilahduksen suuresta maailmasta? Mitä tapahtuu niille miljoonille kristoffereille, joiden kotipihaan suuri maailma työntyy, lupaa kysymättä? Pirkko Saisio kysyy tiivistäen teoksensa ydinajatuksen.

Ohjaaja Laura Jäntin mukaan Koivu ja Tähti kertoo suomalaisista ajan virrassa.

On metsä, ja metsässä mökki. Isovihan aikainen torppa muuttuu vuosien saatossa vauraaksi perinnekesämökiksi, samoin sen asukkaat tietämättömistä metsäsuomalaisista itseään ja elämän ilmiöitä määritteleviksi kaupunkilaisiksi. Aika, myytti, historia ja nykyihminen ovat kulloinkin fokuksessa. Näytelmässä on kiehtovaa sen viisaus, yllättävyys ja kerroksellisuus, Jäntti kuvailee.

Koivu ja Tähti kantaesitys Suomen Kansallisteatterissa 13.9.