Kuvataide ja käsityö kohtaavat Kajaanissa

OLEK: In the Blink of an Eye, 2016, videoteos. Kuva: OLEK

Kahdentoista lankapohjaisia teoksia tekevän taiteilijan tai taiteilijaryhmän teoksissa kohtaavat kuvataide ja käsityö Kajaanin taidemuseossa 11.2. avautuvassa Näkyväksi neulottu -näyttelyssä. Teokset puhaltavat uutta henkeä perinteisiin käsityön työtapoihin ja aiheisiin. Kansainvälistä näkökulmaa näyttelyyn tuovat islantilainen kuvataiteilija Rósa Sigrún Jónsdóttir ja New Yorkissa asuva puolalaislähtöinen virkkaajatähti OLEK.

Näyttelyn teosten aihemaailma on moninainen ja yllättävä. Liisa Hietanen tarkastelee virkatuissa ja neulotuissa teoksissaan meitä ympäröivää maailmaa ja arkea. Myös Hyäryllistä-ryhmän (Jouko Korkeasaari, Sari Koski-Vähälä ja Heli Kurunsaari) teokset kumpuavat arjesta ja tutuista materiaaleista. Samalla ne rikkovat rutiineja ja yllättävät.

Käsityöllä on vankka asema suomalaisessa kulttuurissa, mutta kuvataidetekniikkana se on usein muualla kuin taidekoulussa opittua. Käsityössä hiljainen tieto kulkee usein sukupolvelta toiselle. Melek Mazicin kirjonnalla toteuttama teos palaa taiteilijan lapsuuteen Turkissa, jossa hänen tätinsä opettivat hänelle kirjonnan, jotta hän oppisi olemaan hiljaa ja keskittymään. Käsityötaidon ja -tradition siirtymistä käsittelevät teoksissaan myös Elina Juopperi ja Sanni Weckman.

Yhtenä teosten aihepiirinä toimii luonto. Ulla Pohjolan kirjotut perhoset lainaavat kauneutensa suomalaisesta luonnosta. Rósa Sigrún Jónsdóttirin teosten aiheena on islantilainen parantava luonto ja hyvinvointia edistävä käsitöiden tekeminen. Suvi Solkio taas on kerännyt yleisöltä painajaisaiheita, jotka hän on kirjonut teokseensa.

Näyttelyn teokset osoittavat myös, että pehmeäksi mielletty käsityö voi ottaa kantaa. Virkkaajatähti OLEK tunnetaan mm. virkkaamalla verhoilluista kokonaisista taloista. Hän haluaa tuoda väriä, energiaa ja yllätyksiä tiloihin, joissa ihmiset liikkuvat ja jakaa teoksensa yleisön kanssa. OLEKin teoksilla on samalla vahva yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen ulottuvuus. Tämä näkyy myös Kajaanin taidemuseoon esille tulevissa kantaaottavissa videoteoksissa. OLEK puolustaa aktiivisesti naisten oikeuksia, seksuaalista tasa-arvoa ja ilmaisunvapautta.

Minna Soraluoman Ikonostaasi-teoksen materiaalina ovat kauppaketjujen muovikassit, jotka hän on leikannut ohueksi, serpentiinimäiseksi suikaleeksi. Tästä langasta hän virkkaa kassin miniatyyrikuvan. Yhteen koottuina ne ovat hiljentymispaikka kulutuksen reunamilla, ikoniseinä, josta voi löytää tuttuja muistumia vuosienkin takaa. Sonja Salomäki on kiinnostunut taiteen mahdollisuuksista kansalaisaktivismissa. Näyttelyssä esillä olevissa ryijyteoksissaan hän tarkastelee urbaania kaupunkiympäristöä ja sen asukkaita.

Näkyväksi neulottu -näyttelyssä pääsee myös osallistumaan. Koululaisille suunnatuissa työpajoissa Annukka Mikkolan teoksen pesät saavat uudet asukkaat. Lisäksi taidemuseolla järjestetään kevään kuluessa käsityöiltoja, luentoja sekä taiteilijatapaamisia.

Näkyväksi neulottu -näyttely toteutetaan yhteistyössä Keravan taidemuseon kanssa ja sen on kuratoinut taiteen tohtori Minna Haveri.

Näkyväksi neulottu -näyttely Kajaanin taidemuseossa 11.2.–6.5.