Kuvataiteilija Emma Ainalan näyttely Jyväskylässä

Emma Ainalan Dear Ambiguity -näyttely avautui Jyväskylän taidemuseossa 24.5. Kuvassa Emma Ainalan teos Dope in Paradise vuodelta 2016. Kuva: Emma Ainala

Kuvataiteilija Emma Ainalan (s.1989) Jyväskylän taidemuseossa toukokuun lopulla avautunut näyttely Dear Ambiguity tarjoaa kurkistuksen maailmaan, jossa pääroolissa ovat nuoret naiset. Nämä esiintyvät kuin näyttämölle aseteltuina joko esirippumaisten kankaiden ja tavarapaljouden keskellä tai veden ja luonnon syleilyssä. Katseet osuvat katsojaan tai ohi, silmiä saattaa olla useita pareja yksissä kasvoissa, silmät katsovat naamion takaa. Yksi naisista seisoo päällään, toinen venyttelee kuin akrobaatti, kolmas on kontallaan ja neljäs istuu lootusasennossa. Irtonaisia päitä on siellä ja täällä. Keitä nämä naiset ovat ja missä mytologiassa he elävät?

Aikatasot sekoittuvat ja limittyvät. Teokset vilisevät 1990-luvun lapsille tuttuja Disney-, Furby– ja Halinalle-hahmoja.  Some-maailma näkyy poseerauksissa ja kännyköissä – mieleen juolahtaa, että myös välinpitämättömyydessä toisia kohtaan. Taidehistoriasta kiinnostunut löytää lainauksia sekä viittauksia niin kuvastossa, sommittelussa kuin syvyyssuhteiden sekä materiaalien kuten hiusten ja vaatelaskosten esittämisessä.

Maalausten karkkivärit korostuvat murrettujen sävyjen rinnalla. Yksityiskohtien runsaus ihastuttaa – pehmolelut, hampurilaiset, koristeelliset sukkahousut, upeat hiuslaitteet ja kukkakimput elävät sovussa keskenään. Maalaukset avautuvat kuin kaleidoskooppi tarjoten jokaiselle iästä tai sukupuolesta riippumatta katsottavaa ja pohdittavaa.

Jyväskylän taidemuseon kesänäyttelyssä on esillä 21 suurikokoista maalausta vuosilta 2016–2019. Tämä vuonna syntyneet maalauksensa Ainala on maalannut tätä näyttelyä varten. Vanhempia teoksia on lainattu museoiden kokoelmista sekä yksityiskokoelmista

Emma Ainala – Dear Ambiguity Jyväskylän taidemuseossa 24.5.–8.9.2019