Nora ravistelee pölyt Ibsenistä

Kuvassa Rosanna Kemppi ja Kreeta Salminen. Kuva: Marko Mäkinen

Jurkan ohjelmistossa alkaa syksyllä 2018 uusi aika, kun teatterissa siirrytään kokonaan klassikoista koostuvaan ohjelmistoon. Klassikoihin ei Jurkassa suhtauduta kuitenkaan silkkihansikkain, mistä hyvänä esimerkkinä on kauden aloittava Nora.

Henrik Ibsenin Nukkekoti-näytelmästä irtautuva Nora on esitys kulisseista, rooleista ja rajoista, joiden sisään nainen ei mahdu. Esitys käsittelee ristiriitaa hillittömän vapauden tarpeen ja totunnaisten kaavojen mukaan elämisen välillä. Jääkö ainoaksi vaihtoehdoksi olla aivan yksin, jotta pääsisi perille itsestään ja kaikesta muustakin?

Ibsenin 140 vuotta vanhan klassikkonäytelmän kysymykset törmäävät naisen, äidin ja naisnäyttelijän asemaan nykyajan Suomessa tavalla, joka nauraa myös itselleen. Nora on yritys selvittää, mistä Nukkekodissa oikein on kysymys ja mitä sen jälkeen tapahtuu.

Näyttelijöiden, Rosanna Kempin ja Kreeta Salmisen aloitteesta syntyneen Noran on ohjannut Alma Lehmuskallio. Käsikirjoituksen on Ibsenin ja työryhmän omien tekstien pohjalta kirjoittanut dramaturgi Marie Kajava.

Noran valinta lähteä ja jättää perheensä on alusta asti mietityttänyt. Siinä on meille jotain pelottavaa ja tunnistettavaa, ja siksi halusimme tutkia Noran henkilöä. Se, että nainen lähtee, on edelleen radikaalia ja eräänlainen tabu, avaavat näyttelijät Rosanna Kemppi ja Kreeta Salminen.

Nora ensi-ilta Teatteri Jurkassa 8.9.