Oopperakomedia nykyajan neurooseista

Kuvassa Waltteri Torikka ja Johanna Rusanen-Kartano. Kuva: Minna Hatinen

Avioeron partaalla keikkuva Sopraano saapuu ylistettyyn Pikaparantolaan saadakseen paino-ongelmansa kuriin viikonlopussa. Häpeämättömän Parantajan klinikalla Sopraano yllättäen rakastuu rauhaa kaipaavaan Tenoriin. Kun paikalle saapuu vielä Sopraanon aviomies, alkaa ihmissuhdekaruselli, jonka pysäyttämiseen tarvitaan rääväsuista Respaa paljastamaan hävettyjä salaisuuksia. Lopulta jokainen Pikaparantolan asiakas löytää itsestään uusia puolia.

Miten laihtua? Miten saan mielenrauhan? Miten jaksan somettaa? Kansallisoopperassa 27. syyskuuta kantaesityksensä saava Iiro Rantalan säveltämä, Minna Lindgrenin kirjoittama ja Maria Sidin ohjaama Pikaparantola-ooppera tarttuu nykyihmistä piinaaviin kysymyksiin. Ooppera noudattaa perinteistä 1800-luvun oopperan kaavaa.

Siinä kuoro kertoo aluksi ajan, paikan ja tunnelman, ja sen jälkeen solistit esittelevät itsensä aarioilla, jotka usein ovat rakenteeltaan kaksiosaisia. Sitten sotketaan ihmissuhteet ja synnytetään suuria ristiriitaisia tunteita, jotka purskahtavat ilmoille musiikkina. Oleellinen kerronnan keino ovat yhtyekohtaukset duetoista kvintettoihin. Näytöksiä on kaksi ja ne päättyvät suureen finaaliin, jossa kukin laulaa omiaan. Jälkimmäisessä näytöksessä kaikki ongelmat ratkeavat sillä, että vaihdetaan vaatteita ja juostaan puutarhassa, libretisti Minna Lindgren kertoo.

Esitykset johtaa Kalle Kuusava. Sopraanon roolissa nähdään Johanna Rusanen, Aviomiehen roolissa Waltteri Torikka, Parantajana Hannu Niemelä, Tenorina Markus Nykänen ja Respana Päivi Nisula. Muissa rooleissa esiintyvät Anu Hostikka, Ann-Marie Heino, Heikki Hattunen ja Samuli Takkula.

Pikaparantola, kantaesitys Suomen kansallisoopperan Alminsalissa 27.9. 
YLE suoratoistaa Pikaparantolan tiistaina 2.10. klo 18:15 alkaen Yle Areenassa. Suoraa lähetystä voi katsoa myös Oopperan ja Baletin Stage24:llä sekä eurooppalaisten oopperatalojen suoratoistopalvelu OperaVisionilla.

Alminsalin esitysten jälkeen Pikaparantola lähtee loka-marraskuussa kiertueelle Turkuun, Ouluun ja Kuopioon. (9.10. Turku, Logomo, 24.10. ja 25.10. Oulun teatteri, 1.11. Kuopion Musiikkikeskus).