Paavo Westerbergin toinen Tšehov-tulkinta Kansallisteatterissa 

Kuvassa Marja Salo, Emmi Parviainen, Elena Leeve, Samuli Niittymäki ja Olavi Uusivirta. Kuva: Tuomo Manninen

Anton Tšehovin näytelmistä ns. tšehovilaisimpana pidetty Kolme sisarta (1900) jatkaa Paavo Westerbergin Tšehov-näyttämötulkintoja Kansallisteatterissa, kun näytelmä saa ensi-iltansa Suurella näyttämöllä 21. marraskuuta.

Draamakirjallisuuden suurimpien teosten joukkoon kuuluva Kolme sisarta on draama loputtomasta onnen ja merkityksen etsinnästä, arkisesta työstä ja haaveelliseen odotukseen haaskatusta elämästä sekä ihmisten kyvyttömyydestä tehdä ratkaisevia valintoja. Westerbergin ohjaama ja sovittama ajaton mestariteos  tuo Tšehovin kielen lähemmäksi nyky-yleisöä, mutta säilyttää draaman runollisuuden ja ajattoman ilmaisuvoiman.

”Tšehovin näytelmien päähenkilöt usein kuuluvat niihin etuoikeutettuihin, jotka eivät edes täysin ymmärrä asemaansa ennen kuin se tulee kyseenalaistetuksi jonkin ulkoisen kriisin kautta. Se on vastaansanomaton kuva nykyihmisestä, joka on saanut elää kuplassaan niin kauan häiritsemättä”, ohjaaja Paavo Westerberg kirjoittaa, jonka edellinen Tšehov-näyttämötulkinta Vanja-eno (ensi-ilta 2014) oli suuri yleisö- ja arvostelumenestys.

Kolmen sisaren näyttelijäkaartissa nähdään Elena Leeve, Samuli NiittymäkiTerhi PanulaEmmi ParviainenEero RitalaEsko SalminenMarja SaloTuomas TulikorpiAnna-Maija TuokkoOlavi Uusivirta ja Jussi Vatanen.

Kolme sisarta ensi-ilta Suomen Kansallisteatterissa 21.11.