Päivikki Kallion harvoin nähtyjä teoksia esillä Aboa Vetus & Ars Novassa

Päivikki Kallio näyttelyssään Havaintojen näyttämöt. Kuva: Jari NieminenPäivikki Kallio (s. 1952) on taidegrafiikan toisinajattelija ja uudistaja. Turussa Aboa Vetus & Ars Nova -museon retrospektiivinen näyttely kokoaa yhteen taiteilijan harvoin nähtyjä teoksia 80-luvulta tähän päivään. Sekä taidegraafikoksi että graafiseksi suunnittelijaksi kouluttautuneen Kallion taiteellinen ura on kestänyt 40 vuotta – joiden aikana hän on työskennellyt pääasiassa perinteisen paperille vedostetun taidegrafiikan ulkopuolella.

Havaintojen näyttämöt -näyttely esittelee Kallion kokeilevaa työskentelyä ja monipuolista materiaalien käyttöä. Esimerkiksi Jäljillä: Musta aurinko -teoksen kuvapintana on mehiläisvahaa ja Erämaa-teoksessa on käytetty hohtaviksi laatoiksi aavikoitettua merisuolaa.

Kallion tilallinen työskentely laajentaa käsitystä taidegrafiikasta. Hän on pitkään pohtinut ja teoretisoinut painetun taiteen olemusta, ja sitä mitä tapahtuu painolaatan ja vedostetun kuvan välillä. Näyttelyn nimi kertoo Kallion kiinnostuksesta sekä havaintoon että taiteen esittämiseen.

Päivikki Kallion taiteellinen uteliaisuus on monipuolista. Kallion taiteen aiheet sivuavat identiteettejä, maailmanhistoriaa, ekologiaa sekä elämän suuria kysymyksiä syntymästä kuolemaan.

Päivikki Kallio asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän toimi Taideyliopiston Kuvataideakatemian taidegrafiikan professorina 2010–2015. Vuonna 2017 Suomen Taideyhdistys myönsi hänelle elämäntyöpalkinnon. Hänen edellinen takautuva näyttelynsä oli esillä Hyvinkään taidemuseossa 2007 ja viimeisin yksityisnäyttely Galleria Forum Boxissa 2018.

Havaintojen näyttämöt -näyttelyn kuraattorina toimii FT Juha-Heikki Tihinen ja näyttelyn yhteydessä julkaistaan samanniminen kirja Päivikki Kallion taiteesta.

Päivikki Kallio, Havaintojen näyttämöt -näyttely Aboa Betus Ars Novassa 29.3.–1.9.