Saara Ekströmin uusia teoksia Turussa

Saara Ekström: Amnion, 2019, filmi 8 mm

Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa avautuu 14. kesäkuuta turkulaistaiteilijan Saara Ekströmin yksityisnäyttely, joka esittelee teoksia vuosilta 2017–2019.  

Ekström tunnetaan viimeistellystä valokuva- ja videotaiteestaan. Viime vuosina hänen tuotantonsa on painottunut kokeelliseen elokuvaan. Näyttelyssä nähdään muun muassa mustavalkoiselle kaitafilmille (8mm) kuvatut Amplifier ja Body All Eyes, joita yhdistävät aikakerrostumien, muistin ja katoamisen teemat. Näyttelyn nimikkoteos AMNION saa samalla ensiesittelynsä. Lisäksi esillä on uusia valokuvateoksia ja installaatioita.

Eksrömin taiteessa kohtaavat vastakohtaisuudet, kuten luonto ja teknologia, puhtaus ja lika, viettelevä ja vastenmielinen. Näyttelyn teokset eivät kiinnity tiettyyn aikaan tai määrättyihin tapahtumiin, mutta osuvat kuitenkin ajan hermoon. Onko suhteemme luontoon vääristymässä? Mikä on nykyihmisen yhteys historiaan?

Uusimpien teosten eleganssiin kätkeytyy maapalloamme tukehduttava jäte ja muovi. Laajemmasta näkökulmasta tarkasteltuna jäte ja lika ovat Ekströmin taiteessa symboli kaikelle sille ei-toivotulle ja arvottomalle, mikä yhteiskunnassamme viedään pois näkyvistä ja siivotaan marginaaliin. ”Kaikki, mikä lakaistaan maton alle, on kiinnostavaa”, Ekström sanoo.

Saara Ekström: AMNION Aboa Vetus & Ars Nova 14.6.–3.11.2019