Suuri nukkeoopperateos Porissa

Kuva: Tuuli Penttinen-Lampisuo

Pohjoismaiden ensimmäinen suuri nukketeatteriooppera, Maria Kallionpään ja Markku Klamin yhdessä säveltämä ooppera Croak – Or The Unexpected Joys And Perils of Singing saa ensi-iltansa  9. maaliskuuta  kapellimestari Nils Schweckendiekin johtaessa Pori Sinfoniettaa. Promenadisalin lavalle nousee viisi oopperasolistia, seitsemän nukketeatteritaiteilijaa, kolmisenkymmentä nukkea ja Porin Oopperakuoro.

Croak on traaginen musiikkifantasia rakkaudesta, laulutaidosta ja lahjakkuuden tuomasta vastuusta. Klassisten satujen viisaudesta ammentavan libreton on kirjoittanut Mikhail Brashinsky. Nukketeatterioopperan on ohjannut Anna Ivanova-Brashinskaya, joka on ohjaajana ja opettajana työskennellyt vuosien ajan suomalaisen nukketeatteritaiteen edistämiseksi. Oopperan nuket, puvut ja lavasteet on suunnitellut Viktor Antonov.

Teos uudistaa oopperaperinnettä ja nukketeatteritaidetta. Musiikki, visuaalisuus ja liikekieli on tehty nykypäivän yleisölle. Eri taiteenlajien vuoropuhelu mahdollistaa ikiaikaisen rakkauden kaipuun teeman ilmaisuvoimaisen ja tuoreen käsittelyn.

Oopperan solisteina laulavat sopraano Anna-Kristiina Kaappola, tenori Joonas Eloranta, kontratenori Teppo Lampela, mezzosopraano Merja Mäkelä ja bassobaritoni Jouni Kokora. Nukketeatteritaiteilijoina esiintyvät Johanna Kultala, Maria-Elina Koivula, Anna Nekrassova, Jenni Rutanen, Riina Tikkanen, Lotta Virtanen ja Paula Vilmi. Apulaisohjaajana toimii Roosa Halme ja liikesuunnittelijana Tatiana Gordeeva. Porin Oopperan kuoron on harjoituttanut Ognian Vassilev.

Croak-nukketeatterioopperan ovat tuottaneet Porin Ooppera ja Poike, vastaavina tuottajinaan Heli Latvala ja Tuuli Penttinen-Lampisuo.

Croak-ooppera omistetaan säveltäjä Jouni Kaipaisen (1956–2015) muistolle. Kaipainen valittiin alun perin nukketeatterioopperan säveltäjäksi, mutta hän menehtyi kesken työn vuonna 2015.

CROAK – Or The Unexpected Joys and Perils of Singing ensi-ilta Porin Promenadisalissa 9.3.