Uusi KWUM museo Fiskarsin Ruukissa

KWUM tarkoittaa koreaksi unelmaa – Fiskarsissa se tarkoittaa Karin Widnäsin museota. Ajatus keramiikkamuseosta kypsyi pitkään. Kun rakentaminen vihdoin alkoi, valmistui yli 300-neliöinen rakennus parissa vuodessa. 8. kesäkuuta avautuvassa KWUM-museossa yhdistyvät puu ja keramiikka. Se on oiva esimerkki keramiikan käyttämisestä rakennuksissa. Arkkitehti Tuomo Siitonen on piirtänyt myös viereisen Studio Widnäsin, jossa yhdistyvät taiteilijan koti, työtilat ja galleria. 

Karin Widnäsin inspiraation lähteenä ovat olleet: hänen opettajansa, suomalaisen keramiikkataiteen uranuurtaja Kyllikki Salmenhaara; lukuisat matkat keramiikan perinteistä tunnettuun Koreaan; sekä Fiskarsissa toimiva vireä taidekäsityöläisten yhteisö. Widnäs haluaa puolustaa keramiikkataiteen asemaa Suomessa ja siirtää eteenpäin sukupolvien aikana kehittynyttä ymmärrystä materiaaleista ja tekniikoista, jotka ovat jäämässä liian vähälle huomiolle keramiikkataiteen opetuksessa.

KWUM:issa on esillä kaksi pysyvää näyttelyä, KWUM Collected, joka esittelee Karin Widnäsin omia kokoelmia – studiokeramiikkaa 1960-luvulta nykyaikaan – sekä Origo, joka kuvailee keramiikan prosessia raakamateriaalista tuotteeksi. Vaihtuviin KWUM Invited näyttelyihin kutsutaan sekä suomalaisia että ulkomaalaisia keramiikkataiteilijoita ja taidekäsityöläisiä näyttämään taitojaan.