Vaasan taidehallissa Heikki Marilan teoksia vuoden 1918 tapahtumista

Heikki Marila, Apokalypsis 1918, 4 2016, öljy ja akryyli kankaalle. Kuva: Galerie Forsblom / Jussi Tiainen

Heikki Marila (s. 1966) maalasi vuonna 2016 neljän eri teossarjan kokonaisuuden, joka liittyy Suomen itsenäistymisen jälkeisiin tapahtumiin vuonna 1918 – sisällissodan synkkään ajanjaksoon. Teosten lähtökohtana toimivat muisti sekä kollektiivisen ja henkilökohtaisen historian vaietut traumat. Vaasan Taidehallin 3. maaliskuuta avautuvassa näyttelyssä on esillä osa tästä kokonaisuudesta.

Näyttelyn maalaukset voidaan ryhmitellä neljään eri teemaan. Puhumisen vaikeutta käsittelevät teokset näyttäytyvät tunnelatautuneina abstrakteina merkkeinä. Isien ja esi-isien vaietuista tarinoista inspiraationsa saaneissa teoksissa taiteilija on hyödyntänyt perhealbuminsa kuvamateriaalia ja sukuunsa liittyviä häilyviä muistikuviaan.

Arkistokuviin pohjautuvassa sarjassa vuoden 1918 tapahtumat näyttäytyvät haaleina teosten taka-alalla ja niitä peittävät orgaanista piirrosta muistuttavat maalijäljet.

Maalauksissa sumuisen esittävän kuvan edessä vaikertelee sinooperin punainen viiva yrittäen muistaa tai kuvata tunnetta tapahtuneesta, Marila kuvailee.

Suomalaiseen ryijyperinteeseen pohjautuva viimeinen sarja antaa kokonaisuudelle sisällöllistä ja värillistä kontrastia vihreän sävyillään ja ornamentteihin painottuvalla ilmaisullaan.

Heikki Marilalle oli tärkeää käyttää alkuperäisiä arkistokuvia tapahtumista, joiden tarkkuus mielissä on alkanut jo sumentua.

Noiden valokuvien todellisuus on meidän aikanamme enää lähes ainoa olemassa oleva muistuma sadan vuoden takaa,  Marila sanoo.

Marila pohtii, että pakolaisvirtojen ja konfliktien myllertämässä maailmassa eletään edelleen samanlaisissa oloissa ja koetaan samanlaisia tunteita kuin Suomessa 100 vuotta sitten.

Vainot ja menetys ovat edelleen tätä päivää. Kaiken keskellä on yksittäisiä ihmisiä sekä kohtaloita ja tapahtumia, joita tunnetaan ja koetaan, mutta jotka helposti hautautuvat poliittisten näkökulmien varjoon.

Turussa asuva ja työskentelevä Heikki Marila on tunnettu suurikokoisista öljyvärimaalauksistaan ja taidehistoriallisista aiheistaan, kuten raamatullisista motiiveista, omakuvista ja kukka-asetelmista. Hänen teoksiaan on ollut laajasti esillä Suomessa, Pohjoismaissa ja Euroopassa. Marila voitti maailman suurimpiin kuuluneen Carnegie Art Award -taidepalkinnon vuonna 2012.

Näyttely on Vaasan kaupungin museoiden ja Galerie Forsblomin yhteistuotantoa.

Heikki Marilan näyttely Vaasan taidehallissa 3.3.–1.4.